czwartek, 6 czerwca 2013

Jamon zawijana, sosem objawionym polana...



Jechałam dzisiaj na rowerze aleją leśną, przesyconą urzekającym zapachem czarnego bzu...
I tak też właśnie się czułam jedząc zawijaną szynkę. Tym razem wybrałam do zawijasów szynkę hiszpańską sezonową, którą kupiłam w Food&Joy.

Owcza ricotta, którą opakowałam szynką została przyprawiona świeżymi ziołami (miętą oraz bazylią), jak również solą, pieprzem oraz pikantną chili. Całość polałam sosem, który jest moim objawieniem: zielona salsa z książki o kuchni meksykańskiej.

Poniżej przepis:
½ szklanki posiekanej natki pietruszki
¼ szklanki posiekanego szczypiorku
¼ szklanki posiekanego koperku
2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
1 łyżka posiekanych kaparów
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
1/3 szklanki oliwy (około lub trochę więcej)

MMMhhmmmm, delicioso!

2 komentarze:

A ja na to...