wtorek, 12 sierpnia 2008

Estate con rinfresco...czyli...letnie orzeźwienie

Letnie orzeźwienie wymaga szklanej, przezroczystej formy. Przepis na nie jest niebiańsko prosty, żeby nie powiedzieć przezroczysty. Wspomnianą formę szklaną wypełniamy przede wszystkim liśćmi mięty np. pieprzowej-lekarskiej. Mięta pochodzi z gromady okrytonasiennych, a nazwa rodzaju Mentha pochodzi z greckiego od imienia nimfy Mintho (Mente, Menthe), zamieszkującej Podziemia i będącej kochanką Hadesa, który chcąc uchronić swą kochankę przed prześladowaniami swojej żony Persefony zamienił ją w roślinę o takiej właśnie nazwie. Ponadto mięta była już w starożytności wykorzystywana przez Chińczyków i Egipcjan i to nie tylko w celach leczniczych, bo Egipcjanie balsamowali miętą zwłoki.
Na pewno fakt powyzszy nie zachęci do mięty, ale jednak spróbujmy zrobić to letnie orzeźwienie... dodając do mięty pokrojone owoce-cytrusy, a mianowicie cytryna i pomarańcza pokrojona w plasterki.
Pokruszona porcja lodu będzie dopełnieniem i zapewni spragnionym orzeźwienie...rinfresco vero.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...