wtorek, 26 sierpnia 2008

Łosoś z pietruszkowym puree w pół godziny

Do tego dania potrzebujesz przede wszystkim filet z łososia, ziemniaki oraz marchewkę i cukinię. Dla dwóch osób będą to dwa kawałki filetowe łososia, 1/2 kg ziemniaków, 4 spore marchewki oraz 2 małe cukinie.
Poza tym równiez:

do puree:
2 ł. masła
2 ł. jogurtu
zielona pietruszka

do łososia:
tymianek, bazylię, estragon
sól kamienną
pieprz
masło, oliwa z oliwek

Układamy łososia natartego ziołami roztartymi w moździerzu w naczyniu zaroodpornym, przyprawiamy pieprzem oraz paroma ziarenkami soli kamiennej. Polewamy oliwą i nakładamy na wierz niewielką ilość masła. Pieczemy w piekarniku w temp. ok. 200 st. C przez ok. 25 min.

Ziemniaki po ugotowaniu rozcieramy na pulchną masę puree wraz z małem oraz jogurtem, a na zakończenie procesu wsypujemy pociętą natkę pietruszki. Całość mieszamy i w ten sposób otrzymujemym pulchne, pietruszkowe puree.

Akcentem warzywnym jest marchewka oraz cukinia. Po obraniu kroimy je na wąskie paski i w zalezności od tego czy chcemy mieć je szybciej czy wolniej - smażymy na pateni z dodatkiem oliwy pod przykryciem (szybciej osiągają swoją miękkość) lub pieczemy w piekarniku pod przykryciem pergaminowym.

i to danie rybne jest namiastką wakacji w niedalekiej bałkańskiej krainie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...