czwartek, 21 sierpnia 2008

Domenica con mele

W niedzielę zwykle czas upływa inaczej. A do głowy przychodzą inne pomysły kulinarne. Głównym bohaterem mojego z ubiegłej niedzieli były jabłka. Stanowiły nadzienie placków, do których potrzebujesz:

jabłka - ilość w zależności od tego ile ich chcesz (większa ich ilość to ok. 1 kg)
1/2 kg mąki
cukier (ilość w zależności od stopnia kwaśności jabłek)
mleko
2 ł. jogurtu naturalnego
2-3 jajka
1 ł. proszku do pieczenia
cukier puder, olej

Po połączeniu składników ciasto nalezy zmiksować podobnie jak ciasto naleśnikowe. Jednakże to ciasto plackowe powinno mieć dość gęstą konsystencję. Do ciasta nalezy dodać skrojone w plaserki jabłka (oczywiście jabłka obrane ze skóry) i zamieszać. Nakładać głęboką łyzką małe porcje ciasta z jabłkami na rozgrzaną patelnię z olejem. Kiedy jedna strona zrobi się brązowa placki przekładamy na drugą stronę i po zabrązowieniu drugiej przekładamy na talerz. Potem czekamy aż trochę ostygną.

A cukrowo pudrowa posypka... cóż sami się przekonajcie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...