czwartek, 14 sierpnia 2008

Paradiso con śliwka

Moznaby powiedzieć, ze to śliwkowy raj, a nie! To tylko kruche ciasto, tym razem śliwkowe.

Con queste ingerdienti:
Ciasto kruche
ok. 1/2 kg mąki
filizanka cukru pudru
kostka masła
filizanka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 żółtek jajkowych
no i oczywiście ok. 1 kg śliwek

Ciasto ugniatamy, mieszając wszystko razem i gdy już będzie gotowe wkładamy na ok. 1/2 godz. do lodówki. Śliwki przygotowujemy w sposób następujący: myjemy, wyciągamy pestki i następnie gotujemy z małą ilością wody oraz pewną ilością cukru (zależy ile kto woli i jaką zawartość cukru w cukrze...). Tak dusimy jakieś parę minut, zależnie od tego, czy chcemy mieć bardziej śliwki, czy bardziej konfiturę. Gotujące się śliwki zaprawiamy łyżką mąki ziemniaczanej, tak żeby konfitura stała się gęstsza. Lepiej żeby śliwki ostygły i dopiero potem wykładamy na rozwałkowane ciasto. Możemy na wierzch również położyć paski ciasta do ogólnej dekoracji tegoż.
Pysznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...