Letnie orzeźwienie wymaga szklanej, przezroczystej formy. Przepis na nie jest niebiańsko prosty, żeby nie powiedzieć przezroczysty. Wspomnianą formę szklaną wypełniamy przede wszystkim liśćmi mięty np. pieprzowej-lekarskiej. Mięta pochodzi z gromady okrytonasiennych, a nazwa rodzaju Mentha pochodzi z greckiego od imienia nimfy Mintho (Mente, Menthe), zamieszkującej Podziemia i będącej kochanką Hadesa, który chcąc uchronić swą kochankę przed prześladowaniami swojej żony Persefony zamienił ją w roślinę o takiej właśnie nazwie. Ponadto mięta była już w starożytności wykorzystywana przez Chińczyków i Egipcjan i to nie tylko w celach leczniczych, bo Egipcjanie balsamowali miętą zwłoki.
Na pewno fakt powyzszy nie zachęci do mięty, ale jednak spróbujmy zrobić to letnie orzeźwienie... dodając do mięty pokrojone owoce-cytrusy, a mianowicie cytryna i pomarańcza pokrojona w plasterki.
Pokruszona porcja lodu będzie dopełnieniem i zapewni spragnionym orzeźwienie...rinfresco vero.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
A ja na to...