wtorek, 27 września 2011
Co powiecie na różne oblicza?
Oblicza kukurydzy z mojego archiwum zdjęć chorwackich.
Aż trudno uwierzyć, że początek upraw kukurydzy datuje się na ok. 5 tys. lat przed naszą erą. Pochodzi z Meksyku. W krajach słabo rozwiniętych jest podstawą wyżywienia, natomiast w wysoko rozwiniętych jest zazwyczaj paszą dla zwierząt gospodarskich. Istotny składnik kuchni meksykańskiej. Najwięksi producenci to USA, Brazylia i Chiny. Niestety, często obecnie występuje w postaci zmodyfikowanej genetycznie :( Coś mi z podświadomości podpowiada, że genetycznie modyfikowane nie jest dobre dla ekosystemu...
Innym jednak razem o tym opowiem, bo jeszcze zbyt mało wiem.
Zarówno kukurydza pieczona, jak i uprażona pachną, jakżesz one pachną...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
A ja na to...