2 nogi wieprzowe
1 golonka
marchew
pietruszka
seler
por
natka pietruszki, selera
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Nóżki i golonkę oczyścić i moczyć ok. 1-2 godz. Oczyszczone i umyte nóżki i golonkę włożyć do garnka i zalać wodą (woda powinna zakrywać o drugie tyle mięso).
Gotować, a przy pierwszym zagotowaniu zminiejszyć gaz, aby nie wrzało-bulgotało. Następnie dobrze odszumować, tzn. pozbyć się brudu pojawiającego się na wierzchu.
Następnie dodawać warzywa, liść laurowy, ziele angielskie. Po niedługim czasie dodać natkę pietruszi i selera oraz por (wszystko to najlepiej związać nitką).
Do smaku należy doprawić solą, pieprzem, po czym dodać 2 ząbki czosnku.
Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 4-5 godz., do czasu aż mięso będzie się rozpadało (czyli innymi słowy będzie odchodzić od kości), a woda wygotuje się znacznie (pozostanie jej ok. 8 cm nad mięsem).
Pod koniec gotowania (10 min. przed końcem) dodać 3 ząbki czosnku.
A potem wiadomo pokroić warzywa, rozdzielić mięso i nakładać do średniej wielkości misek zalewając powstałym płynem (oddzielić skórę jeśli jej ktoś nie lubi, bo tłusta!).
Propocja warta jest ok. 12-14 średniej... wielkości... misek, np. takich http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80063296
Pozdrawiam i smacznego! Tez zrobie ten przysmak w najblizszy w/end.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
A ja na to...