wtorek, 24 stycznia 2012

Quesadilla de platanos





Następnym razem jak będę na Wyspach Kanaryjskich postaram się odnaleźć ten smak.
Nie jestem bowiem pewna, czy moja quesadilla smakowała tak zwyczajnie... po kanaryjsku...

Rozkoszny, kaloryczny przysmak na dni romeria - pielgrzymki, która odbywa się na Wyspach w połowie lata. Czas owych dni uważa się za szczególnie święty dzięki obecności Matki Dziewicy.  Elizabeth Luard pisze, że stosowym jest przygotowywanie i jedzenie słodyczy na ów czas. Im bardziej okazałe i bogatsze, tym lepiej dla jedzących.

Na ciasto należy przeznaczyć:
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki startego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru pudru
110 g startego schłodzonego masła

Natomiast farsz, jak niżej:
3 obrane banany (dojrzałe) posiekane drobno
500 g świeżego twarogu
3 żółtka
wyciśnięta limonka lub sok z cytryny (opcjonalnie)

Najpierw ucieramy schłodzone masło (ta forma masła jest doprawdy urocza!) Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy lodowatej wody, tak aby ciasto przybrało miękkości (tylko odrobinę). Ja do swojego dodałam niewiele (jeden łyk może...) a i  tak musiałam dodawać mąki, gdyż ciasto było zbyt miękkie. Odstawiamy je na 10 min. po czym rozwałkowujemy krótkimi ruchami, przy czym raczej je wyciskamy niż rozciągamy (ze względu na jego miękkość). Do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C wkładamy blachę do tarty z wyłożonym na niej ciastem (ok. 20 cm średnicy). Następnie nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią lub papierem do pieczenia, wysypując fasolę lub ryż, wkładamy na 15 min. do piekarnika. Potem wkładamy jeszcze na 10 min. po zdjęciu z niego folii bądź papieru, tak aby przypiekło się od góry.
Składniki do farszu (wymieszane ze sobą) wylewamy na ciasto (przestudzone) i rozprowadzamy równomiernie, po czym wkładamy do piekarnika (o temp. 170 st. C) i pieczemy 40-50 min.  Możemy pokrószyć odrobinę dodatków jeśli chcemy.
Na mojej tarcie wylądowały skrawki czekoladowe. Ciasto rzeczywiście jest przepyszne, choć limonka spowodowała, że nie było zbyt słodkie (mimo trzech garstek cukru dodanych do farszu).
I pewnie przez to, że banany kanaryjskie bywają dużo słodsze niż te nasze, polskie :)...

Niemniej... Można udekorować polewą białoczekoladową...
Można robić eksperymenty...
Warto powtórzyć!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...