wtorek, 19 lipca 2011

Obiecana panna




1/2 litra mleka
2 śmietany (36% do deserów, oraz do sałatek 18%)
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
starta skórka z jednej cytryny

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie podgrzewać na wolnym ogniu powoli mieszając.
Wyłączyć jak masa będzie gorąca... masa powinna być gotowana, a nie zagotowana...
Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wlać do małych salaterek. Najlepiej żeby to były jak najprostsze naczynia - prostokątne lub takie do creme brule - po zastygnięciu będzie prościej odwrócić do góry nogami bez uszczerbku na strukturze deseru (mnie się nie udało, bo naczynia niestety użyłam krągłe...)

Panna cotta została polana dżemem ze świeżo podsmażonych owoców leśnych, malin i jagód.
Buona panna cotta!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...