Pieczone ćwiartki.
Ćwiartki ziemniaków należy najpierw podgotować w wodzie (ok.10 min.) Następnie odlać wodę a ćwiartki przełożyć na blaszkę polaną oliwą. Same ziemniaki należy przyprawić czymkolwiek, np. ziołami, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, peperoncino. Jednym słowem czym tylko dusza zapragnie.... Posmarować oliwą i zapiekać w piekarniku z opiekaniem od góry (ok. 20-30 min.)
Rybę posolić, popieprzyć, posypać ziołami (o nim, czyli łososiu też już pisałam), pokroić czosnek w plasterki, kawałkami masła pokruszyć i pomalować oliwą. Przykryć folią i piec w piekarniku pod przykryciem ok. 15 min. Potem usunąć folię i opiekać jeszcze ok. 10 min.
Podawać z cytryną i surówką z kiszonej kapusty (składnki obok kapusty to: cebula, marchew, jabłko - dwa ostatnie starte na najgrubszej tarce - popieprzone, polane olejem oraz posłodzone).
Według G. ryba bez kapuścianej surówki nie jest rybą...bo jak ryba nie smakuje!
4 jajka
1 margaryna (najlepiej Kasia)
3 łyżki kakao
7 łyżek wody
ok. 1,5 szklanki cukru
1 szlanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier, kakao, margarynę, wodę włożyć do garnka i zacząć gotować. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. i wystudzić. Po wystygnięciu dodać żółtka (przed dodaniem odlać ok. 3/4 szklanki) i dobrze wymieszać. Dodać do tego mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać. Wlać do formy (wąskiej blaszki) i piec ok. 45 min. w temperaturze 175 stopni C.
Po wystygnięciu ciasta wylać na nie odlaną w szklance polewę i poczekać az zacznie ściekać po nim artystycznie... Kroić i podawać na stół...
Potem mozna tez zjeść ananasa. Może być pokrojony tak jak G. to zrobiła...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
A ja na to...