wtorek, 10 lipca 2012

Sezonowo... czyli w sieci powtórek



Znalazłam się w sytuacji powtórkowej.
A tym razem z powodu jagód, bo sezon wiadomo.... trwa!

Nieduża ilość jagodzianek, bo 20.
Z porcji mniejszej niż tutaj, bo:

2 szkl mąki tortowej (plus ok. pół szkl. pełnoziarnistej)
1 szkl mleka
ok. 1/2 kostki margaryny
1/3 paczki drożdży
ok. 1/2 szklanki cukru
2 żółtka (białka do pomalowania bułeczek)
i też cukier puder i jagody :)

Mleko, w ciepłym mleku rozpuścić drożdże margarynę, na końcu cukier. Dodać do pozostałych składników. Jeśli po wsypaniu dwóch szklanek mąki okazuje się, że jest jej za mało dodać jeszcze, finalnie zaś dodać tyle żeby móc uformować placuszki na jagodzianki. Do każdego rozpłaszczonego włożyć jagody z cukrem i mąką. Skleić i uformować kulki. Posmarować białkiem i piec 20 min. w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku.

Pyszny i ulubiony smak tego sezonu...


2 komentarze:

  1. zjadłam i zapewniam - jagodzianki pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń

A ja na to...