piątek, 6 lutego 2009

Ponownie... Pizza Italiana

Przepis na pizzę juz podawałam.
Tym razem chciałam pokazać, do czego jest zdolne ciasto. I oto jak wyrosło!


Egzamin zdała takze nowa blacha na pizzę. A i ciasto zostało ulepszone. Teraz podaję do niego ciepłe mleko, zamiast wody, w którym rozpuszczam 5 dkg drozdzy i łyzkę masła.

Tak więc na okrągłą blachę - a właściwie na 2 blachy,
bo wychodzą 2 pizze:

1/2 kg mąki
5 dkg drożdży rozpuszczonych w szklance ciepłego mleka
1 łyżka masła
szczypta soli.


Ciasto wyrabiam, i jeśli jest za twarde dodaję trochę wody, tak żeby było miękkie w dotyku, a jednocześnie nie przyklejało się do rąk. Po odstawieniu ciasta na 15 min. dzielę na 2 części i rozkładam na okrągłej blaszce do pizzy. Jedno ciasto zamrażam, a drugie używam natychmiast. Polewając je sosem pomidorowym, mozarellą i czym tylko dusza zapragnie. Wstawiam do nagrzanego do 200-220 stopni C. piekarnika na ok. 15 min.
I potem jest cudownie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...