środa, 1 września 2010

No i przyszła jesień



























Sezon na paprykę, a to oznacza, że przyszła nieuchronnie jesień. Wypada więc się w niej zadomowić!
Można to zrobić przyrządzając paprykę na sto sposobów. Po raz kolejny proponuję ten sposób. Ulubiony.
Papryka nadziewana farszem.

niezbędne:
mięso mielone wołowe
ryż np. taki do risotto albo wszystko jedno
pomidory
natka piertruszki
czosnek
oliwa
sól, pieprz, przyprawa meksykańska

Mięso mielone podsmażamy z czosnkiem wyciśniętym w ilości dowolnej. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą. Następnie dosypujemy trzy garstki ryżu (lub mniej) i dolewamy trochę wody, tak aby ryż mógł ją pochłonąć. Gotować powinno się parę minut, po czy dodajemy pomidory (pokrojone i obrane ze skóry), natkę pietruszki i gotujemy chwil jeszcze kilka. Farszem napełniamy przekrojone papryki. Układamy je w blaszce i polewamy oliwą. Przykrywamy folią lub nie i pieczemy ok. 50 min. albo do czasu aż miękkość papryki będzie dla nas odpowiednia.

Możemy papryki podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym i przegryzać białym pieczywem. Choć ryż może się na nas obrazić!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...