Sarah Woodward poleciła mi tartę
cytrynową. Uwaga: nie za słodka lecz lekka, acz mocno cytrynowa.
Na ciasto:
250 g mąki
szczypta soli
60 g cukru
125 g schłodzonego masła
1 duże jajko
lodowata woda
A na farsz:
5 jajek (osobno żółtka)
90 g cukru
sok i skórka z 3 sporych cytryn
1 płaska łyżeczka mąki
kukurydzianej
szczypta soli
mało do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania blachy
ewentualnie....
Do uzyskania ciasta: mąka, cukier i
sól plus pokrojone masło... do tego dodajemy żółtko i zimną
wodę (2-4 łyżki). W ten sposób ciasto się zawiąże, oczywiście
wyrabiamy. Robimy to jak najkrócej po czym schładzamy.
W międzyczasie przyrządzamy farsz.
Żółtka ubijamy z 2/3 ilości cukru, ubijamy aż będą jasne.
Dodajemy sok i skórkę startą z cytryny (oczywiscie parzymy cytryne we wrzatku i dokładnie czyścimy) oraz na końcu mąkę
kukurydzianą. Uważamy, abyśmy nie dorobili się grudek, kiedy
będziemy masę podgrzewać w garnku na ogniu przez 5 minut, aż
zgęstnieje. Zestawiamy do ostygnięcia, ale mieszamy co jakiś czas
aby się kożuch nie ujawnił...
Piekarnik rozgrzany do temp. 180 st. C.
A do niego wkładamy cienko rozwałkowane ciasto w okrągłej
blasze do tarty, którą obficie smarujemy masłem (wcześniej
nakłuwamy widelcem ciasto i przechowujemy w lodówce przez 10 do 15
minut). Pieczemy ciasto zaś przez 10 min.
Co do farszu, to: białka jajek ubijamy
na sztywno z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli, następnie
przekładamy drewnianą łyżką do kremu cytrynowego. Delikatnie
mieszamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy przez 20 do 25 minut, aż
wierzch objawi się zbrązowiały...masa cytrynowa zaś wyrośnie.
Ponoć często podajemy na ciepło z cukrem pudrem.
Choć gdy ostygnie... Cytryny, ach
cytryny...
wygląda obłednie! kocham cytrusy, ta tarta to zdecydowanie moje smaki:)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie poszukiwałam przepisu na ciasto do tarty, więc sobie skorzystam i podlinkuję :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa to wygląda, że S. Woodward jest dla mnie niezłą inspiracją, jestem tylko ciekawa, czy we Francji tarta ta smakuje podobnie...jak tylko będę, spróbuję i polecam bo smak niebanalny!
OdpowiedzUsuńprezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie , ahhh!
OdpowiedzUsuńWszelkie tarty cytrynowe uwielbiam :) A ta wygląda tak pięknie...
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa!
OdpowiedzUsuń