wtorek, 1 grudnia 2009

Inspired by AnnaOlson_Tarta z pomidorami i bazylią




Anna robi ją z pomidorkami koktajlowymi. Wiadomo, że wtedy jest lepsza, słodsza.
Ja tym razem użyłam zwykłych pomidorów, pokrojonych w księżyce.

Do tarty potrzebujesz:
pomidory (koktajlowe/truskawkowe/zwykle)
cebula czerwona
czosnek
oliwa
ocet balsamiczny
bazylia (duża garsć)
ser kozi

i przede wszystkim ciasto francuskie (wraz z jajkiem do posmarowania).

Pomidory pokrojone (nie ważne które) należy wymieszać z cebulą, czosnkiem, polać oliwą oraz octem. Odstawić na 1/2 godziny, a po tym czasie odlać płyn na patelnię i go zredukować. Pozostanie go mniej, ale będzie słodszy, patrz lepszy. Wymieszać ponownie z pomidorami i pozostałymi składnikami. I ma się rozumieć pokrojoną bazylią.

Ułożyć na ciasto francuskie. Powyższe powinno zostać ułożone na blacie obsypanym mąką, a jego płat przekrojony na ćwiartki. Gdy "farsz" jest już na francuskim, należy zagiąć i posmarować jajkiem (rozbitym z dwoma łyżkami H2O) brzegi kwadratów. Bo przecież były ćwiartki kwadratowe ciasta!

Wstawiamy do piekarnika na ok. 20-30 min. do ok. 170 stopni Celsjusza. Na wierzch kruszymy ser kozi na 5 min. pod koniec pieczenia.

Niby nic, a jednak cos...

Cos dobrego i do tego nieskomplikowanego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...