niedziela, 26 października 2008

Również okraszone jesienią...gościnnie na stole

Papryka nadziewana przyjaciółka ryżu, do której potrzebujesz:


na farsz:

ryz
mięso mielone (dowolne)
sos pomidorowy
czosnek
sól, pieprz, przyprawy (dowolne)


oczywiście potrzebujesz też paprykę (ilość dowolna w zależności od potrzeb).


Po wymieszaniu wszystkich składników (nie podaję proporcji, bo używam ilości w hurcie do tej potrawy - możesz spokojnie spać jeśli zaobserwujesz nadmiar farszu zamrażając go na tzw. później) nadziewam nim papryki. Papryki są przekrojone wzdłuż przy ogonku, ale sposób podziału wzdłuż czy wszerz wybierz sam/a. Na wierzch nakładam trochę sosu pomidorowego i skrapiam oliwą. Ustawiam oprogramowanie w piekarniku na jakieś 170 stopni na ok. 30 min. Po tym czasie sprawdzam, czy moje papryczki nie potrzebują czasem więcej czasu albo czy nie spiekły się zanadto. Powinny być dość miękkie - sprawdzam organoleptycznie :).

I życzę smacznego!

ps. doskonale pasuje do nich jogurt naturalny z czosnkiem lub bez.

Albo jeszcze zapiekane cherri-cherri pomodori.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

A ja na to...